Interessante links voor patiënten

Onze polikliniek in Wezembeek-Oppem is momenteel telefonisch moeilijk bereikbaar.

E-mails naar info@mchinfo.be worden zo snel mogelijk beantwoord.

Bedankt voor uw begrip.


Spring je binnen?

Bouwen aan zorg... dat was de aanzet van ons renovatieproject. Na drie jaar intensieve voorbereiding begonnen we eind 2020 aan een ambitieus plan om de ganse campus in Leuven te renoveren. Ambitieus was het zeker. De eerste afbraakwerken gingen van start in volle COVID-periode en terwijl de activiteiten gewoon verdergezet werden, werd gefaseerd het hele gebouw gestript en heropgebouwd.

Wie zich het oude MCH nog herinnert, zal nu in een bijna onherkenbare omgeving terechtkomen. MCH Leuven werd een toegankelijke plek waar patiënten en huisartsen op een comfortabele manier ontvangen worden, waar medewerkers zich goed voelen en verder kunnen ontwikkelen, waar arts-specialisten kwaliteitsvolle zorg kunnen leveren en waar laboanalyses op een doelmatige manier kunnen gebeuren. Het was een helse rit met ups en downs, lawaai- en stofhinder en vele verhuisbewegingen.

EMA6098

Het renovatieproject verbeterde de duurzaamheid en toegankelijkheid van het gebouw en zorgde voor meer lichtinval. Met veel trots informeren we je graag over wat er precies allemaal veranderd is.

Bijna drie jaar later en dankzij een geweldig team dat hier mee zijn schouders onder zette, mag het resultaat gezien worden.

Dorien De Ryck, Algemeen directeur MCH

Duurzaamheid

De polikliniek en het labo werden gefaseerd tot op de betonstructuur gestript en vervolgens met een nieuwe indeling en gewijzigd uitzicht terug opgebouwd. We hebben het gebouw volledig geïsoleerd en alle daken zijn vervangen door een staalconstructie. Het waterzuiveringssysteem en de verwarmings- en stroomvoorzieningen zijn vernieuwd en het labo-water wordt gezuiverd in een gloednieuw waterzuiveringssysteem. In het gebouw zal steeds 100 procent verse lucht circuleren en groendaken zorgen voor zowel een koelend vermogen als een bijkomende buffer bij hevige regenval.

Image00021 2

Groen daken

Het groene aspect wordt extra onderstreept door de inplanting van groendaken. Hierbij werd gekozen voor dak begroeiing met sedum. De voordelen van groendaken zijn divers: een groendak neemt ongeveer 50% van het regenwater op en geeft dit terug af in de atmosfeer. Daarnaast werkt het luchtzuiverend voor onzichtbare luchtpollen en stofdeeltjes. Deze sedumplantjes houden vocht vast en hebben een koelend vermogen die de temperaturen in de stad doen afnemen. De groendaken zorgen ook voor een bijkomend bufferend vermogen en vangen bij hevige regenval het water op. Bovendien houden groendaken het water langer in het dak en voeren die vertraagd af naar de riolering. We kunnen concluderen dat we binnen de bestaande context volgens de huidige energienormen en milieubewust gewerkt hebben.

Volledig geïsoleerde en duurzame gebouwschil

De gevels, vloeren, daken en het buitenschrijnwerk waren na al die jaren aan vernieuwing toe. De gebouwschil werd in zijn totaliteit geïsoleerd, zodat de warmteverliezen quasi nihil zijn. Alle vrije gevels van het gebouw werden ingepakt met isolatie, ook de vloer boven de garage werd bijkomend geïsoleerd.

Alle daken werden vervangen door een staalconstructie en performant geïsoleerd. We hebben gekozen voor kwaliteitsvol aluminium schrijnwerk, dat onderhoudsvriendelijk is.

Toegankelijkheid

Gloednieuwe trappentoren en lift vanuit de parking

De nieuwe trappentoren en vernieuwde lift betekenen meer comfort en veiligheid voor patiënten. Je kan vanuit de parking, met de trap of lift, de polikliniek gemakkelijk betreden. Je komt boven en loopt langs de patio, die je meteen een mooi uitzicht biedt op de buitenomgeving. Op de speciaal daarvoor aangelegde Shop & Go zone kunnen personen die minder mobiel zijn, parkeren.

Afbeelding9

Verhoogde zichtbaarheid

Naast een grondige make-over in het gebouw, kregen alle gevels een opgefriste look. De mix tussen krijtwitte gevelpleister en zwarte tegels in combinatie met grote glasgevels vergroten de herkenbaarheid. De vernieuwde voorgevel zorgt voor zichtbaarheid vanop straatzijde en de lange gang met zijzicht biedt je begeleiding naar binnen.

Licht en ruimte

Natuurlijk lichtinval tot binnen in het hart van de polikliniek

Het vergroten van de visibiliteit en het creëren van natuurlijke lichtinval liggen aan de grondslag van het ontwerp. Dit is meteen ook één van de meest opvallende ingrepen van de renovatie.

Image00009 2

De polikliniek ligt in een omsloten gebouw, waardoor het moeilijk is om lichtin­val in alle consultatieruimtes en wachtzones te krijgen. We hebben natuurlijke lichtinval gecreëerd door middel van patio’s. Met de grote patio, die centraal ligt aan het onthaal, brengen we de natuur naar binnen met een combinatie van siergrassen. Aan de achter­gevel van de polikliniek is er geopteerd voor een transparante gevel en glazen wanden om het daglicht rechtstreeks in de consultatieruimten binnen te trekken.

Rust voor de patiënt

Door het gebruik van natuurlijke kleuren en rustgevende materialen willen we het fysieke, mentale welbevinden van zowel de patiënten, arts-specialisten en medewerkers bevorderen. Zowel de wachtruimtes als de consultatieruimtes baden in natuurlijk licht. Een grote patio brengt daglicht en de natuur – zoals siergrassen – naar binnen. Meer groen in de binnenstad is ook voor MCH een must.

Technologische vernieuwing

Blikvanger van de renovatie is zeker ook het gloednieuw geautomatiseerd corelab als middelpunt van het laboratorium. De voordelen van deze automatisatie zijn onmiddellijk voelbaar voor patiënt en huisarts. Onderzoeken zullen sneller gebeuren waardoor patiënten nog vlotter geholpen worden. Daarnaast verhoogt de automatisatie de veiligheid van de staalverwerking, zorgt voor een continue aanvoer van stalen richting de analyzers en verzekert een volledige traceerbaarheid, van registratie tot verwijdering. Ook de afdeling radiologie werd vernieuwd met twee nieuwe echozalen, een RX-zaal, een mammografiezaal en een zaal voor de uitvoering van botdensitometrie. Voor radiologische onderzoeken, waaronder de screening naar borstkanker, zullen we met de meest performante onderzoekstoestellen hoogkwalitatieve beelden kunnen genereren aan een minieme stralingsdosis.

De Wondere Wereld van MCH

Wie aan MCH denkt, zal zich spontaan onze poliklinieken of laboratorium voor
de geest halen. Meer dan dat weerspiegelt MCH een visie op zorg waarin de
huisarts in zijn fundamentele rol erkend en ondersteund wordt. Daarnaast
vormt MCH een plek waar patiënten op een laagdrempelige manier terecht
kunnen voor betaalbare en deskundige zorg. Huisartsen ondersteunen en
kwalitatieve zorg leveren aan patiënten zijn onze doelen. Onze poliklinieken,
laboratorium en ons niet-medisch aanbod voor huisartsen (‘Focus’) zijn de
middelen om dit te realiseren. Door de gerichte door- en terugverwijzing,
een vlotte doorloopflow en korte wachttijden kunnen wij de zorg efficiënt en effectief
organiseren. Samenwerking tussen huisarts, arts-specialist en patiënt
is een essentieel onderdeel van onze dienstverlening. Dat gebeurt allemaal op
een plaats die toegankelijk, vertrouwd en comfortabel aanvoelt.