Interessante links voor patiënten

Onze polikliniek in Wezembeek-Oppem is momenteel telefonisch moeilijk bereikbaar.

E-mails naar info@mchinfo.be worden zo snel mogelijk beantwoord.

Bedankt voor uw begrip.


Een botdensitometrie is een onderzoek dat je arts helpt om osteoporose / osteopenie op te sporen, de ernst ervan in te schatten om, indien nodig, de gepaste behandeling op te starten en na te gaan of een lopende behandeling voor osteoporose voldoende doeltreffend is.

Botdensitometer MCH WO

Osteoporose (ontkalking van het bot) gaat gepaard met een grotere kans op botbreuken, voornamelijk indeukingen van de wervellichamen van de rug, en breuken van de heupen. Om deze indeukingen en breuken te voorkomen is het belangrijk om osteoporose tijdig op te sporen en te behandelen.

Botdensitometrie is een eenvoudig onderzoek, waarbij met behulp van een zeer lage dosis röntgenstralen de hoeveelheid kalk (BMD, “botmineraaldichtheid”) in het bot gemeten wordt. Dankzij apparatuur “nieuwe generatie”, waarover MCH beschikt, duurt het onderzoek maximum 10 minuten en is de stralingsdosis minimaal (veel lager dan bij een gemiddeld röntgenonderzoek).

Opvragen van de beelden

Beelden worden onlina via PacsOnWeb gedeeld, dit is een systeem waarmee je radiologische beelden online kan bekijken.

Om de beelden te bekijken kan je op twee manieren inloggen:

  • Met referentienummer van het onderzoek en geboortedatum.
  • Met een gebruikersnaam, paswoord en referentienummer van het onderzoek (enkel voor zorgverleners).

Het verslag van het onderzoek is niet beschikbaar voor jou als patiënt, wel voor je aanvragende arts. Het grote voordeel van dit systeem is dat de beelden overal beschikbaar zijn bij doorverwijzing naar een ziekenhuis of een andere arts of specialist.