Afspraken rond medische vragen, uitslagen onderzoeken, attesten, voorschriften

Telefonisch antwoorden op een medische vraag zonder de patiënt gezien en onderzocht te hebben, is heel moeilijk. Hetzelfde geldt voor de bespreking van een uitgevoerd onderzoek ( bv. bloedname, radiologisch onderzoek,… ). Daarnaast is het erg storend voor patiënt en arts, wanneer een raadpleging onderbroken wordt door een telefonische vraag van een andere patiënt.

Om medische informatie te verkrijgen, vragen we je om een afspraak te maken bij de betreffende arts, of eventueel jouw huisarts. Hetzelfde geldt voor het opmaken van medische voorschriften of attesten, ook hiervoor dien je op raadpleging te komen. De verslagen van jouw raadplegingen en resultaten van onderzoeken uitgevoerd in MCH zijn ook online beschikbaar via de app van Mynexuzhealth.

Wat houdt het voordeel in?

CEBAM, het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (EBM), is een onafhankelijk, multidisciplinair en interuniversitair medisch wetenschappelijk instituut dat zich richt tot zorgverleners. Het is een digitale, medische bibliotheek, met een enorm rijke verzameling aan wetenschappelijke bronnen.

De overheid financiert de Cebam Digital Library for Health (CDLH) voor alle zorgverleners. Deze digitale, medische bibliotheek is een samenwerking tussen het RIZIV en het Centrum voor Evidence Based Medicine (CEBAM) dat expertise heeft in het valideren van wetenschappelijke, medische informatie.

Waarom dit voordeel?

Een goede informatievoorziening is uiterst belangrijk in het kader van een kwaliteitsvolle zorgverlening. Deze toegangspoort naar betrouwbare Evidence-Based richtlijnen is ook voor huisartsen van groot belang. Daarom heeft MCH een aansluiting genomen om deze toegang gratis voor jou mogelijk te maken.

CEBAM moedigt zorgverstrekkers aan om in hun dagelijkse praktijk gebruik te maken van evidence-based medicine (EBM). Evidence-based richtlijnen zijn er om huisartsen te ondersteunen in de zorg voor hun patiënten. Deze richtlijnen helpen bij zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze zorg. Evidence is praktisch en beknopt gebundeld. Zo vindt de arts in het werkveld snel en thematisch het antwoord op zijn vraag.

Deze richtlijnen openen voor elke zorgverlener een venster op objectieve medische en paramedische wetenschappelijke literatuur.

Point of care bronnen CDLH

  • EBMPracticeNet (klinische praktijkrichtlijnen)
  • Zoekmotoren o.a. CEBAMsearch, TRIP, SUM
  • Systematic Reviews: cochrane library
  • Medische tijdschriften: BMJ, AIM, JAMA, NEJM, Lancet, ACP Journal Club…
  • Huisartsentijdschriften: Huisartsentijdschriften: American/Canadien Family Physician, Huisarts en Wetenschap...
  • Bibliografische databanken Medline via Ovid en via Pubmed,…
  • Kritische artikelbesprekingen: Minerva, Folia Pharmacotherapeutica,
  • Diagnostische bron: Klinische Diagnostiek
  • Geneesmiddeleninformatie: Micromedex, BCFI, …
  • Patiënteninformatie via Gezondheid en Wetenschap
  • Clinical Evidence: EBM-handboeken
  • Taalhulpmiddelen

Wat is jouw voordeel?

Al deze informatiekanalen zijn gratis toegankelijk voor MCH-leden. Dankzij dit lidmaatschap spaar je jaarlijks €100 uit.

Hoe geniet je van dit voordeel?