Afspraken rond medische vragen, uitslagen onderzoeken, attesten, voorschriften

Telefonisch antwoorden op een medische vraag zonder de patiënt gezien en onderzocht te hebben, is heel moeilijk. Hetzelfde geldt voor de bespreking van een uitgevoerd onderzoek ( bv. bloedname, radiologisch onderzoek,… ). Daarnaast is het erg storend voor patiënt en arts, wanneer een raadpleging onderbroken wordt door een telefonische vraag van een andere patiënt.

Om medische informatie te verkrijgen, vragen we je om een afspraak te maken bij de betreffende arts, of eventueel jouw huisarts. Hetzelfde geldt voor het opmaken van medische voorschriften of attesten, ook hiervoor dien je op raadpleging te komen. De verslagen van jouw raadplegingen en resultaten van onderzoeken uitgevoerd in MCH zijn ook online beschikbaar via de app van Mynexuzhealth.

Met de komst van dokter Ola Alslaibi in 2022 hebben we de culturele barrière gevoelig doorbroken. De medische expertise van dokter Alslaibi in combinatie met haar taal- en culturele achtergrond vormen een meerwaarde voor onze patiënten en huisartsen.

Dokter Alslaibi is gespecialiseerd in algemene kindergeneeskunde, met een speciale aandacht voor groei- en voedingsproblemen bij kinderen. Voornamelijk bij kinderen met een andere etnische- culturele achtergrond, gezien de culturele verscheidenheid in voeding en groeinormen. Zij heeft ook een speciale interesse in pediatrische gastro-enterologie en nefrologie

Alle niet-urgente gevallen zoals onvoldoende groei, obesitas, eczeem, voedingsproblemen, allergieën, , constipatie, etc.… kunnen doorverwezen worden. Ola ziet ook kinderen met spijsverteringsproblemen, voornamelijk bij zuigelingen.

Dokter Ola Alslaibi en collega professor Rita Van Damme-Lombaerts verlenen ook telefonisch medisch advies aan de huisarts. We hopen hiermee onze ondersteuning van de huisartsen voor pediatrische problemen op te trekken.

Ola Alslaibi, pediater van Palestijnse origine, aan het woord

Communiceren in de moedertaal met patiënten van allochtone origine is een absolute meerwaarde omdat de taalbarrière wegvalt. Bovendien ontstaat er een vertrouwensrelatie. Ouders voelen zich meer op hun gemak en kunnen de lichamelijke klachten van hun kinderen perfect definiëren. Het geeft me ook de mogelijkheid om een goed anamnesegesprek te voeren en een correcte diagnose vast te stellen. De vlotte communicatie zorgt er ook voor dat de ouders de behandeling beter kunnen opvolgen.

De gedeelde cultuur tussen mij en de patiënt speelt een zeer belangrijke rol bij het bepalen van het behandelplan en de opvolging. In sommige gevallen hangt de behandeling af van medisch advies over levensstijl, voeding of slaap en hier komt het belang van een goede communicatie met de arts om de hoek kijken. Ongeveer 80 procent van onze patiënten heeft een Oosterse of Midden-Oosterse culturele achtergrond.