Brandwonden: zorg voor de huisarts
"Brandwonden komen frequent voor thuis, op het werk en tijdens recreatieve bezigheden. Brandwonden komen als elk ongeval onverwacht, veelal gaat het gelukkig om beperkte letsels bij één of enkele personen. Soms wordt een arts, verpleegkundige of paramedicus plots geconfronteerd met uitgebreide letsels bij één of meerdere personen. Zoals na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek of de gasexplosie in Gellingen.
Daarom is het zo belangrijk dat we allen een goede notie hebben van de eenvoudige handelingen die levensreddend kunnen zijn en ook de schade aan huid en weken delen kunnen beperken in de eerste uren na een incident met brandwonden. Voor de beperkte brandwonden waarbij een spontane heling kan verwacht worden speelt de huisarts een centrale rol in de eerste opvang, planning van wondzorg en pijnstilling, begeleiding en secundaire preventie. Soms dienen dergelijke patiënten onverwacht toch nog naar een brandwondencentrum verwezen te worden, dat is niet ongewoon bij deze onvoorspelbare pathologie. Tenslotte verwijst het brandwondencentrum patiënten tijdens hun behandeling van brandwonden ook zo snel mogelijk naar de huisarts, thuisverpleegkundige en eventueel thuiskiné.
Samengevat speelt de huisarts een cruciale rol in de behandeling van kleine en grote brandwonden tijdens de acute fase of later in het (langdurige) herstel. Daarom gaan we in deze interactieve les proberen deze aspecten kort te schetsen met vooral voldoende ruimte voor vragen en bedenkingen vanuit het publiek. De les kwam tot stand in overleg met de leidinggevende verpleegkundigen en de brandwondenchirurg – Dr. Michel Van Brussel – van het Brandwondencentrum UZ Leuven."
Specifieke vragen of suggesties vooraf zijn ook steeds welkom via michael.casaer@uzleuven.be
Spreker: prof. dr. Michael P. Casaer, Anesthesist – Intensivist Kliniekhoofd in UZ Leuven Intensieve Geneeskunde en Brandwonden, Hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde KU Leuven
Moderator: dr. Karel de Koker, huisarts
Inschrijven is noodzakelijk. Deelname kosteloos.
Vragen en inlichtingen
- focus@mchinfo.be
- 016 31 01 78
Informatie
- Online via Zoom
- Regionaal seminarie
Datum & uur
- 19 april 2022
- 12:00